beneficii
Proprietățile și beneficiile laptelui de măgăriță pentru sănatatea noastră
Cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile uimitoare asupra sănătății, laptele de măgăriță a reintrat în atenția comunității medicale datorită beneficiilor generale asupra sistemului imunitar, atât la bebeluși, copii, cât și la adulți. Deosebit de bogat în imunoglobuline, reprezintă un elixir pentru prevenirea și combaterea virusurilor, precum și a agresorilor bacteriologici, prezenți, de cele mai multe ori, în timpul iernii (bronșită, răceli etc). De asemenea, are un conținut ridicat de compuși care îmbunătățesc imunitatea (în special lizozima și lactoferina), care ajută la protejarea de infecții și boli. Studiile au dovedit că laptele de măgăriță este în proporție de 97% similar cu laptele matern, ca și compoziție (conținutul de lactoza, proteine, minerale și aminoacizi grași), proprietăți și beneficii asupra sănătății. Astfel, el devine nu numai un tratament natural pentru afecțiunile căilor respiratorii, dar și un aliment funcțional esențial ce poate înlocui cu succes laptele de vacă sau formulele de lapte praf de creștere în alimentația bebelușilor peste 6 luni și a copiilor. Nu în ultimul rând, este foarte recomandat persoanelor cu sistem imunitar slăbit, persoanelor anemice sau sportivilor.
Laptele de măgăriță conține de 46 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă și de 4 ori mai mult fier și foarte puține grăsimi. Mai mult, laptele de măgăriță are multă lactoză 7.4g/100g (similar cu cel matern) care îi conferă un gust dulce, foarte bun, pe care copiii îl adoră, lactoza fiind cea care favorizează o mai bună absorbție a calciului la nivel intestinal și susține sistemul osos atât la copii, cât și la femeile aflate la menopauza.
Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut și fără a fi pasteurizat. Substanţele naturale din laptele de măgăriţă pot creşte imunitatea şi pot fi de ajutor pentru persoanele cu afecţiuni precum astmul, eczema sau psoriazisul, atenuând simptomele de dermatită atopică. Un studiu publicat în revista medicală Current Pharmaceutical Design susţine că laptele de măgăriţă ar putea preveni întărirea arterelor, datorită proprietăților sale de a dilata vasele de sânge. Un alt studiu publicat în Journal of Food Science, consideră laptele de măgăriţă un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi proprietăților terapeutice.
Laptele de măgăriţă este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E, fiind un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Tusea convulsivă (Pertussis), numită și tuse măgărească, se manifestă prin accese de tuse care poate dura până la 100 de zile, iar, în vechime, în tradiția românească, laptele de măgăriță era singurul tratament eficace, ce oprea tusea în 2-3 zile de administrare.
Laptele de măgăriță este folosit ca un lapte natural hipoalergenic, deoarece este tolerat de aproximativ 90% dintre copiii cu alergii alimentare, de exemplu alergia la proteina din lapte de vacă, o alergie alimentară comună în copilărie cu o prevalență de aprox. 3% în primii trei ani de viață.